Primul festival de film alpin în Româniaalpin film festival

Da, este un first timer. Un first timer care sună foarte bine pentru iubitorii muntelui și nu numai. Și când spun iubitorii muntelui, nu mă refer exclusiv la împătimiți ca mine :). Mă refer la ăia și mai și 🙂 (glumeeeesc). Și când spun “nu numai”, mă refer la oameni cu un real interes pentru outdoor, sport, natură și pentru ce se mai întâmplă prin lume legat de acestea. Mă refer la iubitorii de imagini frumoase, care pot descoperi prin fotografie și film lumea poate uneori (mai) greu accesibilă a înălțimilor, mă refer la oameni curioși și doritori să își îmbogățească știința despre aventurieri descoperind aventurile acestora. Mă refer la oameni care împart, într-un fel sau altul, o pasiune comună.

Iată o ediție pilot cum s-ar spune. Și iată proiecții de film, expoziții foto, lansări de carte, precum și un salon de carte montană. Toate la un loc, pentru prima oară în România.

Iar pârtia Clăbucet Sosire se va transforma într-un mare cinematograf în aer liber, unde se vor proiecta o parte din filmele din program pe un ecran de 120mp (maricel, cred, nu?), cu scule bune, calitate, the works. Vor avea loc și proiecții la interior, în Sala de Sport Predeal, amenajată pentru 400 de persoane.

Conținutul festivalului este însă cel important. Și vorbim aici de FILME – unele dintre cele mai bune producții internaționale de film de gen din ultimii ani, alături de două secțiuni paralele: ALPIN BOOK FESTIVAL – salon de carte de munte și ALPIN PHOTO FESTIVAL – o expoziție inedită plină de valoare în primul rând istorică – fotografii de la sfârșitul secolului 19 ale primelor cabane din Carpați, alături de documentarea fotografică a cuceririi Fisurii Albastre, traseu emblemă al Bucegilor, în 1956. Toate acestea susținute de invitați-personalități ale lumii alpine românești: Zsolt Torok, Cornel Coco Gălescu, David Neacşu, Mircea Opriş, speologul Cristian Lascu, ultramaratonistul Toma Coconea, alergătorul montan Ionuţ Zincă şi mulţi alţii.

Cu siguranță că proiecțiile sunt capul de afiș al festivalului, găsiți programul complet pe site. Cu titlu general, mă bucur să văd în program filme de gen cu un conținut legat de o varietate suficient de largă de sporturi montane (nu doar alpinism, ci și ski alpin, back-country ski, escaladă, mountain-bike), alături de probleme ecologice sau istorice și nu în ultimul rând umane. Totul e atât de uman în tot ceea ce privește pasiunea pentru aventură. Libertatea? Depășirea munților din interior? Adrenalina? Respectul? Camaraderia? Curajul? Victoria? Renuntarea? Supunerea? Aș mai putea continua, dar ies off topic rău de tot :).

Asociația montană AECO România, cei alături de care m-am implicat și eu în proiectul Natura fără Bariere, sunt prezenți la acest festival în cadrul secțiunii de carte, cu primul volum tradus ca parte a proiectului “Read and Walk”: povestea uimitoare de viață a lui Jamie Andrews, “Alpinistul fără mâini și fără picioare” – o lecție de pozitivism și autodepășire, really, pe lângă toată povestea montană în sine, din care fiecare dintre noi avem cu siguranță câte ceva de învățat.

Ma bucur mult că se organizează un astfel de festival și la noi. Pentru că este vorba atât despre promovarea culturii montane cu toate valorile ei cu tot, de la camaraderie și fair play până la lupta solitară cu propriile limite, de la dragostea pentru natură pâna la protejarea acesteia, cât și despre o bună cale spre educarea populației întru sport și outdoor practicate responsabil și environmentally friendly. Nemaipunând la socoteală incursiunea în lumea viselor, a performanțelor sportive și umane, a adrenalinei și a aventurii. Unii oameni așa sunt, pe bune :).

Gasiți toate informațiile legate de eveniment pe alpinfilmfestival.ro. Și pentru a urmări diverse în timp real, există pagina de Facebook a festivalului.

Dragilor, intrarea este liberă. Și este o ocazie nemaipomenită în care sunt adunate la un loc o grămadă de resurse de cunoaștere sau de entertainment, cum vreți, alături de invitați faini cu multe de spus, dimpreună cu un public participant care se prespune din start de calitate. Eu zic că merită organizat un weekend la Predeal pe 4-6 martie, că are potențial pentru beneficii. Go for it!